Salaperäinen kirjailijatar Laura Saari kirjoitti mulle avoimen kirjeen. Siinä oli paljon kommentoitavaa, otetaan yks asia kerrallaan!

Tärkein ensin. Kun nyt kerran kirjailijan jättiansioista jo oli puhe.

"Kirjaani on kuitenkin luettu huomattavasti enemmän kuin myyty, kiitos suomalaisen, sinänsä ihan mainion kirjastolaitoksen. Ensimmäiset viikot Tampereen kaupunginkirjaston parikymmentä kappaletta olivat jatkuvasti menossa ja niitä lainataan edelleen koko ajan. Maksaahan Teosto toki korvauksia lainauksista kirjailijoille: itse sain koko Suomen lainoista (ja mukana on myös jokunen muu, toisella kirjailijanimellä julkaistu teos) melkein 31 euroa, bruttona tietenkin. Pitäisiköhän ostaa sijoitusasunto? Vaikka linnunpönttö?"

Siis mitä hittoa, 31 euroa?! Mulla on ollut tietysti oletusarvo, että kirjojen lainaamisesta maksetaan jotain - mutta 31 euroa?

Siispä googletin.

Ensimmäisenä sanalla "kirjastokorvaus", jonka luulisi olevan, no, korvaus siitä, kun joku lainaa kirjasi kirjastosta. Kappas vaan, ei se olekaan! Sillä tarkoitetaankin näitä vastikään uutisoituja kirjallisuuden valtion taiteilija-apurahoja. Kjell Westö sai 5-vuotisen apurahan eikun, siis, kirjastokorvauksen.

Uusi yritys.

Googletin "lainauskorvaus". No nyt onnasi. 31.3.2010 on maksettu historian ensimmäiset lainauskorvaukset, jotka perustuivat vuoden 2007 lainaustietoihin. Siis hetkonen. Ansio tulee kolme vuotta tuotteen valmistumisen jälkeen. Ja sitä on ylipäänsä ensimmäistä kertaa maksettu vuonna 2007, kun EU pakotti.

Haloo, kirjailijaliitto, haloo?! Olen joskus moittinut oman alani ammattiliittoa lammasmaisuudesta, mutta tämähän nyt kiehahtaa ihan yli. Jouko Ahonen kirjailijaliiton johtoon ja heti!

Suomalainen kirjasto kuulostaa ihan Spotifylta! Spotifyhan tunnetusti maksoi yli miljoona kertaa kuunnellusta ihanankamaluudesta - eli Po-po-po-po-po-poker facesta - huikeat 112 euroa sen esittäjälle eli Lady K... Gagalle. Muun muassa suomalaiset Sakara Records sekä Johanna-kustannus vetivät jossain vaiheessa kaiken materiaalinsa pois Spotifysta.

Onko kukaan kirjailija vetänyt materiaaliaan pois kirjastosta, jos sieltä saa noin käsittämättömän pieniä lainauskorvauksia? Ja jos ei, niin miksei?

Spotify saa vähän syntejään anteeksi, koska se on aloitteleva ja kehittyvä palvelu. Maksujärjestelyt tulevat varmaan muuttumaan palvelun vakiintuessa. Mut tää kirjastojuttuhan nyt on sitten ollut ihan valtion järjestämää ja tukemaa kirjailijan kuppaamista jopa 200 vuoden ajan. Oikeesti, eikö kirjailijaliitto ole tehnyt asialle mitään? Lisäsyitä olla liittymättä kyseiseen elitistiseuraan.

Muuten, mitään virallista sentti- tai euromääräistä perustetta korvausten maksamiselle ei edes Sanaston ry:n sivuilta löydy, tai ainakaan minä en löydä sitä etsimistäni paikoista (Sanasto on ilmeisesti Teostoa vastaava laitos kirjailijoille, tämä tiedoksi asiaa tuntemattomille kuten minulle). Kirjastot kertovat, että 20 euroa per vuosi saa, jos tekijän kirjoja lainataan noin 2000 kertaa vuoden aikana. Muutama kirjailija on kommentoinut tuohon tiedonantoon, että varsinaista riistoa on.

Sanasto(ko?) tosin rohkeasti ilmoittaa, että jopa 10 000 euroa voi vuosittaista lainauskorvausta tulla jollekin tekijälle. Eli sille, jonka kirjoja lainataan miljoona kertaa vuodessa.

Millainen olisi muuten kirjailijoiden lakko? Onhan Hollywoodkin ollut lakossa. Mut kärsisikö siitä kukaan muu kuin kirjailijat itse, heh heh.

P.S. Kenenkään kirjastonkäyttäjän ei pidä tästä postista hermostua. Vika ei ole käyttäjässä eikä tuottajassa, ei viattomassa lainaajassa eikä kirjaston tädissä eikä sedässä, vaan maksajassa ja tämän maksujärjestelmän suojelijoissa!