Heiiii, huomasin päässeeni Kirjan aika -festivaalin blogipostauksen aiheeksi. Tytti Rantanen kertoo keväästä pitäen seuranneensa blogiani "kulmakarvat koholla". Hän kertoo lukijoilleen mun harrastavan "määrätietoista markkinointia".

No niin.

Olemme mediakriitiikkiä harrastavan mieheni kanssa monta kertaa viime viikkoina ihmetelleet, että mistä nuo sanat - määrätietoista markkinointia - kumpuavat. Don't get me wrong, olen niistä otettu!

Mutta siis kerrataan:

1. Olen kirjoittanut blogia esikoisromaanini kirjoittamisesta.
2. Olen saanut kustannussopimuksen romaanilleni.
3. Olen jatkanut blogin kirjoittamista kustannussopimuksen saatuani ja kertonut julkaisuprosessista.
4. Olen lähettänyt lehdistötiedotteen kustannussopimuksesta AB:n kanssa osoitelistalle, jonka sain kustantajalta. (Kustantaja oli lähettänyt oman tiedotteensa asiasta noin viikkoa aiemmin vielä laajemmalle listalle.)
5. Olen Facebookissa ja Twitterissä. Niin kuin noin miljoona muutakin suomalaista.

Jos tämä on "määrätietoista markkinointia", niin voi kirjallisuusala sentään, kun te olette vanhanaikaisia.

Musiikkipuolella bändeillä on ihan standardina omat nettisivut, blogi, MySpace-tili, julkiset demonauhat, rasittavat puhelumaratoonit klubiherroille ynnä muuta. Ja nämä paljon ennen kuin bändi on saanut levytyssopimusta. Pikemmin on niin, että jos näitä ei ole, niin ei tule soppariakaan. Eihän sitä bändiä kukaan tunne, levy-yhtiössä ajatellaan, ei oteta riskiä.

Muuten, kustantamot, minusta jokaisesta uudesta kirjailijasta pitäisi lähettää lehdistötiedote. Kuulemani mukaan lähettämäni lehdistötiedote oli aivan ennenkuulumaton ilmestys, ja vieläpä kirjoitettu innostavasti. Ja se kannatti.

Ja voi himskatti sentään, että tuo laihduttaminen telkkaria varten kauhistuttaa kirjallisuusihmisiä. Mut hei, sellaisia me tavalliset naiset ollaan. Mietimme isoja pyllyjämme ja reisiämme, joissa on selluliittia, vaikka ihan hyvin tiedämme että sitä on Britney Spearsilla ja Gwen Stefanillakin. Pelkäämme, että muutkin huomaavat sen!

P.S. Hyvä Kirjan Aika -festivaali. En löytänyt nettisivuilta kerta kaikkiaan kenenkään vastuuhenkilön yhteystietoja (hmm, tosi hyvät nettisivut siis). Tulen mielelläni esiintymään festareillenne, kun kerran jo kuitenkin käytitte minua blogissa hyvänä jutunjuurena. Saatte nähdä livenä, onko mulla iso pylly ja sen sellasta, joku blogin lukijakin voi vaikka tulla sitä ihmettä katsomaan, ja mä saan maksaa vähän sähkölaskuja esiintymispalkkiolla. Voi laittaa meilii tai soittaa! Yhteystietoja löytyy mun nettisivuilta.