Mies luki nyt kilpailunovellit läpi ja tässä on hänen palautteensa. Kutsun niitä nyt selvyyden vuoksi nimellä Aina, Taisia ja Kolme. En ole nimennyt niitä vielä. Jep, siinäpä vielä uusi homma tehtäväksi, otsikointi.

Aina: Olin onnistunut tekemään taustakuvioista uskottavat, vaikka mies pelkäsi, etten onnistu. Siitä pointseja. Sen sijaan pidennettyäni tarinaa edellisen lukukerran jälkeen, ei sanoma tullut niin vahvasti enää läpi. Mies ei tiennyt, johtuiko se siitä että hän on lukenut sen jo kertaalleen. Itse mietin, että sanoma on tainnut pidentäessä muuttua, koska Aina on saanut lisää elämää. Hän ei enää antaudu niin voimakkaasti muille. Mies kritisoi myös muutamia kohtia, joissa tarina junnaa paikallaan, mutta tiesin niiden olemassaolosta itsekin ja olin pohtinut poistamista. Eli joutunevat leikkuriin, kun lukijakaan ei niistä pitänyt.

Taisia: Miehen mielestä tarina kulkee koko ajan jouhevasti eteenpäin, mutta alkuosa tuntui päälleliimatulta. Ihan asiallinen kommentti, koska kirjoitinkin sen vasta eilen. Mies arveli, että se on vähiten elämänmakuinen siksi, ettei sitä ole tapahtunut minulle. Se on kyllä tapahtunut hänelle, joten vaadin häntä miettimään, mikä siinä on päälleliimattua. Se kyllä on aika erillinen jakso koko tarinassa, mutta ehkä voisin korjata sen tekemällä siitä vielä erillisemmän, pikemmin kuin yrittämällä väkisin yhdistää? Jep, niin teen. Tiesin, että kannattaa kirjoittaa nämä jutut ylös! Mies piti myös loppuratkaisusta, jonka itse arvelin olevan liian väkinäinen. Hänestä se oli ilahduttava. Miehen mielestä tämä tarina herätti paljon tunteita.

Kolme: Ei ollut juuri kommentoitavaa, muutamia faktatarkistuksia vain. Mies oli kyllä lukenut kaksi ensimmäistä osaa jo aiemmin ja kommentoinut silloin. Tarina kulki tässäkin koko ajan eteenpäin ja kolmesta novellista viimeinen sitoi edelliset yhteen. Omasta mielestäni tämä on rakenteeltaan vaikein ja siksi kilpailuteoksista paras. Mies oli samaa mieltä siitä, että rakenne on selvästi vaikein. Itsessäni tämä teos herättää paljon tunteita, mutta mies ei herennyt niin tunteikkaaksi. Tunteet kyllä käsittelevätkin vain naisten maailmaa, joten en ihmettele. Mies kyseli paljon mieshahmoista pikemmin kuin naisista, mikä viestinee sitä, että mieshahmotkin tulevat esiin naisten takaa. Tämän kyllä vielä voisin luetuttaa jollain muullakin, koska miehellä oli kiire luomaan lunta enkä oikein luota, että se luki tätä viimeisintä ihan täysillä...

Mutta että sellaista. Itse olen tyytyväinen palautteeseen, siitä on hyvä lähteä editoimaan. Taidan aloittaa Taisiasta. Anoppi kertoi tänään hyvän jutun appiukosta, jonka aion lisätä Taisian alkuvaiheisiin. Se antaa varmasti kaivattua elämänmakua. Olen varmaan kasvamassa oikeaksi kirjailijaksi. Kun kerran varastan siekailematta.