Oon vähän miettinyt. Miksi kirjailijat eivät ole tähtiä samalla lailla kuin muusikot? Keksin kyllä heti pari syytä. Kirjailijoilla ei ensinnäkään ole ulkonäkövaatimuksia. Leena Lehtolainen on ihan kivannäköinen emäntä, muttei varmaan myy Suosikkia samalla tavalla kuin Britn... eikun joku muu nuorempi, jonka nimeä en enää tiedä. Musiikki on myös helpommin markkinoitavaa.

Jossain vaiheessa, ehkä 1900-luvun alkupuolella, kirjailijat ja muusikot vielä olivat jokseenkin yhtä arvostettuja, ehkä jopa kirjailijat muusikoita arvostetumpia. Sitten pop-musiikki tarjosi noin kolmessa minuutissa tarinan ja luihinmenevän samankaltaisen elämyksen kuin kirja päivässä tai parissa.

Musiikilla on enemmän markkinamerkitystä, koska elämyksen voi kokea yhdessä jonkun toisen kanssa. Kirjaakin voi toki lukea yhdessä, mutta se on hankalaa, koska ihmiset lukevat eri vauhtia. Musiikin kuulemiseen ei vaadita sisäistämistä samalla tavalla kuin lukemiseen, joten musiikkia ei voi kuunnella eri vauhtia.

Toisaalta on kysyttävä sitäkin, liittyykö edustava ulkonäkö musiikillisiin lahjoihin pikemmin kuin kirjallisiin? Jos kerran iso osa muusikoista on edustavia ja iso osa kirjailijoista ei. No, ei mulla ole mitään kattavaa aineistoa tällaisen esittämiseksi. Kunhan lämpimikseni höpisen perimätutkimusta.

Yksi syy sille, miksi kirjailijat eivät ole tähtiä, liittyy kyllä varmasti tyypilliseen kirjailijapersoonaan. Kirjan kirjoittaminen on yksinäistä työtä ja se saattaa sulkea pois mahdollisista ammatin harjoittajista erityisen sosiaaliset persoonat, jotka haluaisivat olla esillä ja keskipisteinä. Ehkä sosiaalisesti ja kirjallisesti lahjakkaat persoonat suuntautuvat enemmän käsikirjoittajiksi, koska siinä tehdään ryhmätyötä. Sosiaalisuus taas muuten usein on – näin perstuntumalta – yhteydessä hyvään itsetuntoon ja se itsestä huolehtimiseen, se taas hyvään ulkonäköön...

Ergo, kirjailijat ovat rumia. Eiksjo?!

Eiku ihan oikeesti, kunhan lämpimikseni höpisen perimätutkimusta. Mittari näyttääkin vain 29 astetta vaihteeksi, miten tässä muuten pysyis lämpimänä.

P.S. Ja nykyään, vaikka sä sammuisit pusikkoon, joku liimaantuu sun vartaloon, ottaa kuvia albumiinsa ja nuolee korvaa... Sehän kuulostaa ihan Jari Tervolta, vaikka Maija Vilkkumaa lauloikin muusikkotähdestä.