Moni kaverini on kustannussopimustarjouksesta kuultuaan (vau mikä sana, by the way) kehottanut kilpailuttamaan kustantamoja keskenään. Varteenotettava ajatus, ilman muuta, varsinkin kun tekstini jo on kuitenkin ehtinyt sisään kolmeen muuhunkin kustantamoon AB:n lisäksi.

Käytännön toteutus vaan on vähän hankalampaa. Esimerkiksi Gummerus ilmoittaa käsittelyajaksi 1-6 kuukautta ja myös Teos noudattaa puolen vuoden linjaa. Enhän minä nyt puolta vuotta rupea tätä tarjousta hautomaan, haluan takoa kun rauta on kuumaa! Kustantamot eivät kuitenkaan liiemmin tarjoa kustannustoimittajien yhteystietoja, jotta heille voisi soitella perään, että olis nyt tällainen tarjous tullut, haluatteko kilpailla?

Pohdittuani hain tähän ongelmaan ratkaisua kysymällä neuvoa kirjallisuusagentilta. Luulen sen olevan viisasta. Kuulin nimittäin vastikään Radio Novalta musiikkimanageroinnin alalla kunnostautuneen Lasse Norreksen haastattelun. Norres siinä mainitsi, että musiikkialalla bändit tapaavat hankkia managerin liian myöhään, ja että manageria tarvittaisiin nimenomaan uran alkuvaiheissa, kun sopimuksia neuvotellaan. Ajattelin kuullessani, että minäpä en sitten tee tuota samaa virhettä, jos siihen onnelliseen tilanteeseen pääsen...

Taidan nipistää itseäni vielä varmistaakseni, ettei tämä ole unta.