Mitä kirjallisuutta lukiossa nykypäivänä pakotetaan lukemaan?

Jos tätä blogikirjoitusta lukee nyt joku lukiolainen, jolla olisi hetkonen aikaa, voisitko kommentteihin jättää oman kokemuksesi. Kiitos!

Omista lukiopäivistä on näet vierähtänyt sellainen reilu vuosikymmen, ja koko oppiaineen nimi on taidettu muuttaa äidinkielestä ytimekkääksi parivaljakoksi äidinkieli ja kirjallisuus. Olen siis erittäin pimennossa sen suhteen, mitä lukiovaatimuksiin nykyisin kuuluu.

Pohdin tätä siksi, että jotenkin muistelen omina lukioaikoina alkaneeni ymmärtää, mitä on ns. oikea kirjallisuus. Vaikeaa, sivistävää ja - jeps - aika tylsää. Olen ehkä jäänyt jumiin siihen ajatusmaailmaan.

Tapahtuuko se lukiossa vai jo yläasteella? Ala-asteella vielä sai lukea mielin määrin heppakirjoja ja Vihreä varis -sarjaa, mutta yläasteella ne eivät enää tainneet kelvata lukutehtäviin. Sillä tavalla ehkä viestitettiin, että se ei ole oikeaa kirjallisuutta eikä sitä kannata lukea. Löysinkin aikuisten viihdekirjallisuuden vasta parinkympin jälkeen.

Ja tiedän kyllä, että joku voi jopa nauttia siitä, että lukutehtäväksi määrätään Sieppari ruispellossa... Mutta suurin osa kuitenkin pakotetaan.