Oon vähän miettinyt. Kumpi on vaikeampaa, olla omalaatuisen taiteellinen, vai miellyttää massoja?

Minusta ehdottomasti jälkimmäinen. Omalaatuisen taiteellinen voi olla, kunhan vaan konsultoi itseään. Kirjoittaa erikoisia juttuja, joita kaikki eivät ymmärrä. Ei se ole vaikeaa. Tässä on sellainen: "Tyttö riensi kohti Kuuta. Hevonen hyppäisi pian hänen kiertoradaltaan, mutta tyttö vetäytyi. Hänellä oli sittenkin käsissään vain riekaleita." On mahdotonta sanoa, onko tuo juttu kovin hyvä, koska kukaan ei erityisemmin ymmärrä sitä. Se on omalaatuisen taiteellisuuden juttu: kukaan ei oikeasti tiedä, kuinka hyvä olet. Tai kuinka huono.

Appiukkoni on taidemaalari. Hänen teoksensa miellyttävät tällaisen perusjaanan silmää ja myös merkittävää osaa asiakkaista. Sitenpä näyttelyissään appiukko myy suuren osan töistä, loputkin sitten kotiateljeesta. Puhun appiukosta siksi, että hänellä on modernista kuvataiteesta vankka käsitys, että se on kuin keisarin uudet vaatteet. Kukaan asiantuntijoista ei kehtaa sanoa, ettei tämä roiskinta ole minkään arvoista, kun joku voisi ajatella, etten tiedä taiteesta mitään.

Hatunnosto appiukolle, sillä massojen miellyttäminen on tosi hankalaa. Vai kuinka moni tämänkin tekstin lukijoista on onnistunut kirjoittamaan juttuja, joista suurin osa pitävät? Pitää olla oma itsensä ja kirjoittaa (tai laulaa, esittää, piirtää) asioista, jotka todella tuntee. Toisaalta massojen saavuttamiseksi monien muidenkin pitää tuntea ne asiat. Ne pitää kuitenkin esitellä sellaisesta näkökulmasta, että muutkin innostuvat niistä uudelleen. Teknistä, vaikeaa! Enimmäkseen kuitenkin onnenkauppaa.

Suurin osa taiteilijoista - oli sitten kirjoittaja, taiteilija, muusikko tai toimittaja – haluaa miellyttää massoja, koska a) haluaa lukijoita, kuulijoita, katsojia, mitä vaan, b) haluaa, että suurin osa niistä pitäisi omista teoksista. Ergo, suurin osa haluaa miellyttää massoja.

Kuka sitten mollaa populismista niitä, jotka onnistuvat massoja miellyttämään? En haluaisi osoitella sormella – mutta ehkä ne omalaatuisen taiteelliset?

Se siitä. Mä haluan olla vain viihdyttävä ja siinä tehtävässä toivon syvästi onnistuvani.