Klikkasin äsken Iltalehden sivuilta kiehtovaa otsikkoa "Tara Reidin rasvaimun runtelema vatsa korjattiin" ja juolahtipa mieleeni, että lukeekohan kukaan kirjailija tällaisia uutisia. Ei varmaan. Mutta Amppareissa 286 ihmistä on klikannut sitä jo parissa tunnissa. Lindsay Lohania koskevaa otsikkoa on klikannut suht samassa ajassa yli 800 ihmistä.

En siis ole ainoa, jota ne kiinnostavat. Vaan olen aika tavallinen.

Ampparien Kulttuuri-osastolta ei puolestaan löydy ainuttakaan yli 100 klikkiä kerännyttä kirjallisuusaiheista uutista viimeisen viikon ajalta. Ei kyllä ole juuri verrokkejakaan.

Voisi siis päätellä, että kirjallisuusuutiset eivät kiinnosta kovin monia tavallisia ihmisiä.

Minä, tavallinen ihminen, luen tavallista, keskivertoa, silti kiinnostavaa tekstiä. En välitä sanataiteesta mutta en halua, että minua aliarvioidaan. Siksi en muuten klikkailekaan otsikoita, joissa puhutaan "supertähdestä" tai "huippumallista", kun eivät ne kuitenkaan ole huippumalleja ja supertähtiä. Toimittaja luulee mua tyhmäksi, mutta enpäs ole, en anna klikkiäni.

Voisiko kirjallisuutta tehdä enemmän ihan tavallisille ihmisille? Ei ihme, ettei kirjoja juurikaan osteta, jos niitä ei tehdä meille tavallisille tarafaneille vaan kirjallisuusuutisia lukevalle vähemmistölle tai sitten tyhjäpäiselle vähemmistölle. Niinku Sinkkutytön käsikirja tai joku Prinsessakirjawhatever.

Mut hei, voisivatko kirjailijat olla tavallisempia ihmisiä, jotka lukevat Tara Reidin rasvaimusta, Lorenz Backmanin lapsesta ja Neumannin avioerosta? Jos kirjailija olisi sellainen ihan tavallinen, voisiko hän osata kirjoittaa aiheista, jotka kiinnostavat maksavaa yleisöä?

I'm just saying!