Merenneitonen kyseli toisaalla:

"Milloin aloitit kirjasi tekemisen?"

Vastaan ihan uudella postilla - on näet ainesta siihen. Aloitin Veljen vaimon tavallaan oikeastaan kolme kertaa.

1. alku: Juoni sai alkunsa vuonna 2002 tai 2003, kun asuin hyvän ystäväni Annan kanssa kämppiksinä Liverpoolissa, Iso-Britanniassa. Istuimme siellä usein iltaa kaksin ja joskus vaan aloimme rakentaa Veljen vaimon perushahmoja. Sittemmin rakennettiin myös juonta ja kirjoitettiin kirjoitusharjoituksina dialogeja ja kohtauksia Jyrki Tuularin silloisilta kotisivuilta löytyneillä ohjeilla. Kun sitten palasimme Suomeen, kuvio unohtui... jonnekin. Taisi tulla elämä tielle.

2. alku: Kesällä 2008 istuimme piiiitkästä aikaa Annan kanssa tyttöjen iltaa. Heti alkuillasta juonikuvio nousi esiin. Tunnustin, että se oli alkanut viime aikoina häiritä ja Annakin totesi sen olevan hyvä, joten ajattelimme, että alamme syksyn mittaan kirjoitella sitä samaan tapaan vuorotellen kuin silloin ajat sitten.

Sitten se alkoi hitsivie vainota mua. Kaiket päivät juoni pyöri mielessä, muokkasin sitä ja hahmoja mielessäni. Jonain päivänä vaan kirjoitin kohtauksen, joka lopulta päätyi Veljen vaimon ensimmäiseksi kohtaukseksi. Kirjoittaessani ajattelin, että se on aivan surkea, ja että poistan sen sitten myöhemmin. Kunhan vaan saisin jotain kirjoitettua, saisin jutun alulle. Sainkin sen alulle hyvin ja alkusyksyn 2008 kirjoitin Veljen vaimoa todella paljon.

Mut sitten tuli tielle taas elämä - aloitin uuden, vaativan työn, aloin odottaa kolmatta lastamme ja sitten vielä mentiin ostamaan talo, jossa alkoi iso remontti. Yli puoleen vuoteen en kirjoittanut juuri mitään.

3. alku: Syksyllä 2009 perustin tämän blogin aikeenani saada valmiiksi yksi romaani ennen kolmikymppisiäni (jotka ovat syksyllä 2011). Silloin mulla oli kesken useampia romaaninalkuja, joista Veljen vaimo oli pisimmällä, mutta en pitänyt sitä kovin hyvänä. Ajattelin, etten osaa vielä kirjoittaa sitä loppuun, koska siinä on liikaa roolihahmoja - koska se on liian moniääninen, mun pitäisi ensin kirjoittaa romaani, jossa on selkeä, itseni kaltainen johtohahmo.

Päätin kirjoittaa Veljen vaimon loppuun silloin, kun kuulin Kariston käsikirjoituskilpailusta, jossa etsittiin uutta kotimaista viihdekirjaa. Päätös johtui tasan tarkkaan siitä, että siinä oli noin viisi kertaa enemmän sanoja valmiina. Kun aloin taas systemaattisesti kirjoittaa Veljen vaimoa, huomasin kehittyneeni kirjoittajana vaikken ollut kirjoittanutkaan.

Ja loppu on historiaa, vai miten se meni...! Olet, Merenneitonen, ihan oikeassa. Ihan takuulla tulee olemaan huippu tunne, kun kirjan saa käteensä.