Kävin eilen noin 15 nettiäidin tapaamisessa. Ihanat lokamammat! Kyse on todellakin ihanista naisista, jotka sattuivat samaan aikaan odottamaan lasta vuonna 2006. Siitä pitäen olemme kirjoitelleet päivittäin yhteiseen ryhmään MSN:ssä ja sittemmin Googlessa, kun MSN ilmoitti lopettavansa.

Facebookissa tietysti olemme kaikki kavereita. Muistamme toistemme lasten nimet, miesten työpaikat, elämänkriisit ja vaikeudet lastenkasvatuksessa. Tuemme toisiamme, joskus olemme eri mieltä, mutta jatkamme yhden köyden vetoa sen jälkeen. Kaikkia halusi tavatessa halata.

No, se oli jo vähän epäolennaista. Sorry. Kirjoistahan te haluatte kuulla. Mennään siihen.

Lokamammat tietysti tietävät Veljen vaimosta. Sen tiimoilta eräs äiti mainitsi ruokapöydässä, että hänen toinenkin tuttavansa julkaisee kirjan syksyllä. Hän muisti kaverinsa nimen - tietysti - ja kustantamon, mutta kirjan nimeä tai aihetta ei. Ei toisaalta ihme, kun pöydän ympärillä, vuoroin jopa tuoleilla istuen, viisi lastamme puhui, juoksi ja huusi yhtaikaa (nautittavia ruokapöytäkeskusteluja!).

Tällaista on mun mielestä tavallisen lukijan arki. On kirjoja, on kirjailijoita, on kustantamoja, joihin perehdytään kun ehditään. Tavallinen lukija, perusjaana kuten tapaan meitä kutsua, on aika kaukana kirjallisuusmaailmasta.

Aiemmin nimimerkki jonestar hehkutti ison ja pienen kustantamon eroja. Hänen mielestään isot kustantamot tuovat markkinoille laatukirjoja, ja pienille käsikirjoituksia tarjotaan vain, jos isommat eivät niitä hyväksy. Itse en ole samaa mieltä: tarjosin kässäriäni yhtaikaa muutamille isoille ja pienille, ensimmäisenä itse asiassa Arktiselle Banaanille, joka sen myös oikopäätä hyväksyi.

Mä en usko, että tavalliselle perusjaanalle tai -jussille on mitään merkitystä, mikä kustantamo kirjan on tuottanut. Se on vain nimi pikkupräntillä kannen kulmassa. Tärkeämpää on kirjailijan nimi, kirjan nimi, kansi, takakansi, takakannen teksti ja ensimmäinen luku.

Testataanko?

Onko kustantamolla väliä? Jos vastaat tähän postiin, kerro oma mielipiteesi. Onko kustantamo laadun merkki, tai onko kustantamolla ylipäänsä merkitystä hankintapäätöksessä? Lisäksi mielelläni kuulisin, montako romaania arvioit vuodessa ostavasti, entä lukevasi - mukaan lukien siis lainatut ja uudelleenluetut romskut.

P.S. Se mun tuttavan tuttava oli Gummeruksen kirjailija Piia Posti, jonka romaanin nimi on Talven jälkeen valo. Gummeruksen syyskatalogin perusteella se vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta. Ostan!

P.P.S. Gummerus, voi jumanketa nyt sentään. Teidän PDF-muotoisen syyskatalogin lataaminen mokkulalla kesti seitsemän minuuttia! Vasta ladattuani sitten tajusin, että syksyn kirjoista löytyisi ihan sisäsivuiltakin esittelyt - mutta eipä niitä löytynyt etusivulta. Vähän parempaa käytettävyyttä, pliis!