Oon vähän miettinyt. Yhtä KUNINGASIDEAA! Nimittäin perusjaanojen ja -jussien omaa kirjallisuuspalkintoa.

Minusta on arveluttavaa, että kotimaisen kirjallisuuden markkinat perustuvat pitkälti kirjallisuuspalkintoihin. Selasin läpi kirjallisuuspalkintojen listaa enkä löytänyt sieltä yhtäkään sellaista, jonka valitsisi tavallisista kansalaisista koostuva raati. Yleensä palkinnot näyttää valitsevan joku valikoiduista kulttuuria tuntevista henkilöistä koostuva pienehkö tuomaristo. Voittajat kuitenkin saavat paljon julkisuutta ja kustantamolta lisää markkinamammonaa. Käytännössä siis - voi kääk! - nämä raadeissa istuvat kulttuuripersoonat määräävät sen, mitä kirjallisuutta täällä ostavalle kansalle tarjotaan.

Keskustelimme asiasta blogissani toissapäiväisen Sofi-kirjoituksen tiimoilta Reeta Karoliinan kanssa ja, ja, ja, pitihän se arvata! Mulla on erittäin loistava ratkaisu tähän ongelmaan! Seuraa...

Perusjokisten kirjallisuuspalkinto

Raati
Valitaan raatiin ihmisiä, jotka pitävät lukemisesta. Raadin ikähaarukan pitää olla laaja, vaikka 15-75 vuotta. Raadin pitää siis olla riittävän suuri, jotta saadaan varianssia. 10 henkilöä on ehdoton alaraja. Lisäksi siinä täytyy huomioida jäsenten ammatti: valitaan lastentarhanopettaja, lääkäri, siivooja, autonasentaja, opettaja, taksikuski ja niin edelleen. Ihan tällaisia tavallisia meikäläisiä - ja ehkä joku yksi kulttuuripersoona raadin puolueettomaksi puheenjohtajaksi ;) Raadin koostumuksen pitää myös vaihtua vuosittain, jotta vältytään toistuvilta samantyyppisiltä valinnoilta. Jäsenet voitaisiin valita netissä sekä jonkun yleispätevän aikakauslehden avulla (tavoittaa nekin, jotka eivät lue nettiä). Auki jää, kuka raadin valitsee. Ei ainakaan se puheenjohtaja!

Ehdokkaat
Ehdokkaiksi valitaan vuoden aikana julkaistut esikoisteokset. Näin ollen ennakkoasenteet ja kirjailijan julkistaminen etukäteen "hyväksi" eivät vaikuta kovin paljon. Se jää vielä auki, että onko kaikkien raadin jäsenten luettava kaikki esikoisteokset - kuinka monta niitä vuoden aikana ilmestynee? Vai onko erikseen esiraati ja lopullinen raati - esiraadin kautta voisi valikoitua lopulliseen raatiin vaikka seuraavalle vuodelle?

Ääntenlasku
Kaikki raadin (tai esiraadin) jäsenet valitsevat esimerkiksi viisi mieluisinta teosta paremmuusjärjestyksessä. Teokset pisteytetään ja pisteiden perusteella valitaan viiden kärki. Tästä viiden kärjestä järjestetään keskustelutilaisuus, jossa voittajateokset pyritään valitsemaan. Tilaisuus voisi olla avoin kansalle ja medialle. Sitä en osannut hetimiten päättää, että kuinka voittajateokset valitaan, jos keskustelutilaisuudessa ei löydy konsensusta... Vai onko keskustelutilaisuus vain keskustelua, ja sen pohjalta kukin raatilainen vielä antaa uudet pisteet?

Tulokset
Julistetaan voittaja sekä kaksi perintöprinsessaa - eli kolmen kärki paremmuusjärjestyksessä. Lisäksi julistetaan raadin kommentteja ja myös tiedot siitä, mikä oli naisten suosikki, miesten suosikki, myös valinnat ikäjakaumittain. Myös raadin jäsenten omat viisi parasta ovat netissä saatavilla sekä kommentit teoksista. Tässäpä nimittäin sitten oivat ohjenuorat myös muille perusjokisille, jotka etsivät lupaavia lukukokemuksia lupaavilta kirjoittajilta.

Ja mitä jää käteen...
Saada selville, mistä esikoisteoksesta lukeva kansa ihan oikeasti tykkää. Näin markkinointia voidaan kohdistaa näihin teoksiin, joilla on mitattu lupaava potentiaali. Saadaan Suomeen uusia menestyviä esikoiskirjailijoita, jotka nousevat kansan tietoisuuteen eivätkä ole pettymyksiä lukukokemuksena. Kirjailijat saavat uusia sopimuksia uusista kirjoista ja enemmän rahaa, koska tuovat kustantamolle enemmän lukijoita (= enemmän rahaa).

M.O.T.!