Pertti Jarla, Fingerporin piirtäjä, eli todennäköinen tuleva työkaverini - vai sanotaanko samalle kustantajalle työskentelevää henkilöä tallikaveriksi? No anyways, Pertti Jarla oli viikko-pari sitten Huomenta Suomessa. Isä soitti ja käski ottaa nauhalle. Tänä aamuna muistin ja ehdin katsoa haastattelun.

Siinä oli yksi erityisesti mielenkiintoinen kohta, kun Jarla totesi, ettei hän oikein ole koskaan lukenut sarjakuvia ihan muutamia piirtäjiä lukuunottamatta. Hän totesi stripeistään, että jos joitain vaikutteita niissä on, niin ne ovat kyllä television puolelta.

Myyntiluvuista päätellen Fingerpori on tavoittanut sellaista yleisöä, joka ei ennen ole lukenut sarjakuvia. Herää kysymys: johtuuko suosio osin juuri tästä, ettei Jarla "tunne" sarjakuvaa? Hän ei ole tottunut katsomaan sitä tietystä vinkkelistä, hän rohkeasti voi käyttää ideoita ajattelematta, kuinka moni piirtäjä ne on aiemmin käyttänyt. Ehkä hän pystyy välttämään sarjakuvan kliseet koska ei tunne niitä - pikemminkin kuin siksi, että tuntisi ne. Ehkä hän näin pystyy tekemään sopivasti mainstreamia, sopivasti poppia, sopivasti retroa, sopivasti uutta ja vanhaa.

Jos joskus tapaan Jarlan esimerkiksi Arktisen Banaanin pikkujouluissa, voin tietysti tiedustella hänen mielipidettään. Pitäisköhän alkaa pohtia hyviä kysymyksiä myös Juba Tuomolalle ja Roman Schatzille.

Joku muuten voisi jopa väittää, että Jarla on kirjailija, joka ei lue. Jarlan albumit kun ovat oikein kolmin kappalein viime kuun Suomen parhaiten myyvien kirjojen listalla niin kirjailija-nimike on ihan asiallinen. Tai mistä minä tiedän mitä hän lukee - kysyn siellä pikkujouluissa! - mutta sanojensa mukaan ei siis omaa leipälajiaan ainakaan.